Lättare att spärra sin adress

En av de stora baksidorna med den ökande användningen av digitala tjänster är att det blivit betydligt lättare att kapa någon annans identitet. Nu genomförs flera åtgärder för att göra det svårare att kapa någon annans identitet.

Öppnat kuvertIdag gör vi många av de ärenden som tidigare utfördes över disk på posten eller banken hemma vid datorn istället, eller rent av direkt i telefonen. Tidigare legitimerade vi oss med körkort eller id-kort, numera legitimerar vi oss på digitalt vis. Det här besparar oss mycket tid, men det finns risker med detta. Med vissa kunskaper, och en god portion illvilja, går det att kapa någon annans identitet. Det kan t.ex. handla om att beställa kreditkort i någon annans namn, använda dessa för att göra inköp och på detta sätt skuldsätta den person som fått sin identitet kapad. 85 000 svenskar drabbades av bedrägerier kopplade till identitetskapningar under 2015, skriver Ny Teknik.

Skatteverket införde nyligen möjligheten att förhindra att id-kapare ändrar ens adress, vilket annars underlättar för dem att beställa varor i de kapades namn, och få dem levererade till den nya adressen. Med den nya tjänsten ”Spärra obehörig adress” aktiverad krävs det e-legitimation för att göra adressändring. Därmed kan bedragare inte göra adressändringar i andras namn via pappersblanketter som har skickats in.

Tänk också på

Det går tyvärr inte att skydda sig fullständigt mot identitetskapningar, men att aktivera tjänsten Spärra obehörig adress är en bra början. Man bör också vara försiktig med att lämna ut sitt personnummer, eftersom det behövs för nästan alla bedrägerier som inbegriper identitet. Därför ska man förstöra papper som personnumret står på innan man slänger dem i pappersinsamlingen.  Att ha lås på brevlådan, om man bor i villa, och skaffa en bevakningstjänst som exempelvis UC, som meddelar om ens identitet används, är också två bra försiktighetsåtgärder.