Reparera tekniken innan du köper nytt

Trasiga mobiler behöver inte slängas. De kan repareras, om inte man är en firre på att själv byta ut skärmar och batterier så kan man alltid lämna in den hos en expert. Om den dessutom är fuktskadad efter ett litet dopp i vatten finns det olika tips på hur man får bort fukten. Mycket går alltså att göra och hoppet är inte alltid ute för sönder teknik.

pexels-photo-50614Vi är många som har tappat vår kära mobil i marken och genast känt paniken hopat sig, gick skärmen sönder? Det är nämligen varit en dyr sak att laga och många har känt sig tvungna att helt enkelt köpa en ny mobil. Men det är onödigt, både för plånboken och för miljön. Det är mycket bättre att i stället för att köpa en ny, laga den gamla hos antingen ett proffs eller göra det själv med rätt tillbehör. iPhone service online finns det dessutom, det gör det hela så mycket enklare. I en artikel i NWT rapporteras det att det är just skärmar som folk oftast vill ha fixat, särskilt på paddor och mobiler, men batteribyten ökar också. Det brukar ta mellan en halvtimme och en timme att få sin mobil eller surfplatta lagad hos en reparatör som fixar den på plats. I somras när Pokémon Go rasade som mest var det många som tappade mobilen i backen, det gav lite extra klirr i kassan hos de olika reparatörerna som finns runt om i landet. För de som är rutinerade tar det endast tio minuter att laga en krossad skärm. Ett sätt att slippa skador på mobilen är att köpa ett skydd – ett för kanterna på mobilen och ett för den väldigt sköra glasskärmen.

Köp mindre – reparera och laga mer

En som tipsar om hur man köper mindre och lagar mer kan vi läsa om i en artikel i Linköpingstidningen Corren. För skulle hela världen leva och konsumera som vi ju gör i Sverige skulle det krävas hela 3 jordklot. Hon tipsar om att just laga dina saker, lämna in mobilen hos en reparatör, skorna hos en skomakare och låna både kläder och prylar av andra än att hela tiden köpa nytt.

Så räddar du en fuktskadad mobil

havet-havFör att vidare rädda din mobil om du inte spräckt glaset på den utan tappat den i vatten finns tipsen på MacWorld. För mobiler och vatten är allt som oftast inte en bra kombination. I artikel ges följande råd, om du nu lyckats tappa din smartphone i vatten:

  • Börja med att torka bort all vätska du kan och skaka mobilen så att så mycket som möjligt rinner ut.
  • Rulla ihop en papperstuss och stick försiktigt för att försöka suga ut vätskan
  • Plocka ut sim-kortet och batteriet om det är löstagbart, eller med ett specialverktyg
  • Täck över din mobil med okokt ris i 48 timmar, dessa kort absorberar fukt optimalt
  • Eller använd dig av en påse med kisel och täck hela mobilen och låt stå i 48 timmar
  • Säkerhetskopiera alla viktiga filer och var på vakt om något verkar konstigt